Mottatt som helter
Brilleland har vært med siden starten av VFA. De siste par årene har Brilleland vært hovedsponsor sammen med Interoptik og er en viktig finansiell kilde til at prosjektene kan bli gjennomført.
– I tillegg er Brilleland flinke til å oppmuntre og tilrettelegge for arbeidstakerne som ønsker å delta på prosjektene, sier Gunnar.
I et prosjekt er det mellom seks og ti personer som reiser, hvor minst halvparten er optikere. Til de resterende plassene kan man søke om å bli med som assistent. Prosjektreisene går både til byer og landsbyer, og besøket er ofte etterlengtet.
– Vi blir nesten mottatt som helter. Mange får jo sine første briller, og det finnes mange sterke historier, forteller Gunnar og fortsetter:
– Noen kan jo ha pluss eller minus 15 og ser ingenting. Men så får de et par briller og begynner å peke rundt seg.
På prosjektreisene har VFA med innfatninger, briller og solbriller. Optikerne finner en brille som passer til de aller fleste, men i noen av tilfellene må brillene tilpasses.
– Da tar vi med innfatninger, leverer dem til en lokal optiker og betaler han for å sette inn og behandle glassene, sier Gunnar.
Du kan bidra
I 2020 fikk VFA kun gjennomført en av tre planlagte prosjektreiser før koronaviruset satt en stopper for internasjonale reiser.
– Nå er prosjektene i full gang igjen og i år resiser de først til Kambodsja i oktober, etterfulgt av Peru i november og Guatemala i februar neste år.
Brilleland har en abonnementsløsning for briller – Briller Alt Inkludert – der du leier brillene dine. Etter to år kan du forlenge avtalen ytterligere, kjøpe ut brillene dine, eller returnere dem til Brilleland som gir dem videre til VFA. Har du gamle briller liggende, kan du levere dem til din nærmeste Brilleland-butikk gjennom hele året, så sørger de for at brillene får nytt liv og går til noen som trenger dem.
Gunnar retter litt på seg og ser ned på papirene sine. Synet vårt er den dominerende sansen og står for 80 prosent av alle sanseinntrykkene, men er det en mennekserett å se godt?
–Det burde være en menneskerett å få den helsehjelp man trenger, uansett om det handler om syn eller andre ting. Og det burde være en menneskerett å ha så godt syn som mulig for den enkelte individ, enten ved hjelp av briller eller operasjon, mener Gunnar.
I 2019 mottok Gunnar Samfunnsprisen fra Optikerforbundet for det viktige arbeidet han har gjort i VFA gjennom 18 år.