Mange nye brillebrukere er først og fremst opptatt av hvilken stil de skal velge når de skal ha nye briller. Men brillene skal også være komfortable å bruke, og de må rengjøres, oppbevares og vedlikeholdes riktig.

1. Rengjør brillene dine riktig

Brilleglass med fettflekker og rusk på kan være både irriterende og forstyrrende. Men ikke fall for fristelsen å gni dem med T-skjorten for få dem rene.

– Klær er ofte skitne, og fibrene i stoffet kan lage riper i glassene. Papir fra tørkerull kan også skade overflaten på glassene, og unngå typiske kjøkkenprodukter som Zalo og Jif Universal, sier Paal Nævdal, autorisert optiker i Brilleland.

– Det finnes våtservietter til briller man kan ha i vesken, og rengjøringssprayer beregnet på briller. Tørk av med en brilleklut, og den bør også vaskes av og til så man ikke bare gnir smusset utover brillene. Brillekluter kan vaskes i vaskemaskin på 30–40 grader uten tøymykner.

2. Bruk brilleetui

Hvis du har en tendens til å legge brillene rett ned i vesken eller jakkelommen, oppstår det fort riper i glassene.

– Ofte ser man de ikke selv, spesielt hvis man er godt voksen og langsynt. Men selv små riper i brilleglassene gjør kvaliteten på brilleglassene og synsopplevelsen dårligere. I dag selges det stort sett utelukkende brilleglass i plastmateriale. Det finnes ulike behandlinger på brilleglassene som gjør at brillene tåler mer mot riper, men ingen plastglass er «ripefrie».

– Uansett bør man bruke et brilleetui som beskytter mot riper og skader. Husk også å ikke legge brillene med glasset rett på bordflaten, sier Nævdal.

3. Ikke legg brillene i sola

Er du klar over at briller ikke tåler sterk varme? Høy temperatur kan skade overflatebehandlingen og det oppstår krakelering, som betyr at behandlingen sprekker opp.

– For eksempel kan det bli veldig varmt i dashbordet på en bil som står i sola. Hvis brillene eller solbrillene dine ligger der, blir overflaten fort ødelagt, sier Nævdal.

4. Kontroller brillene dine

Hvis brillene dine plutselig sklir nedover nesa, bør man få sjekket skruer og fester.

– Hvis skruer og hengsler blir løse så sitter ikke brillene ordentlig, og da må de strammes. Vi tilbyr livslang garanti på enkle justeringer, stramming av briller og for eksempel bytting av neseputer. Det er lurt å komme innom for en sjekk med jevne mellomrom, sier Nævdal.

5. Unngå dugg på brilleglassene

Under pandemien har mange brillebrukere støtt på en ny utfordring – dugg på brilleglassene ved bruk av munnbind. Problemet kan også oppstå når man trener eller befinner seg i et varmt og fuktig lokale.

– Det finnes løsninger på dette også i form av gjenbrukbare antiduggkluter og antiduggspray, sier Nævdal.

6. Hvor mange briller trenger du?

Lesebriller, kjørebriller, databriller og solbriller med styrke. Det er det ikke så lett for en ny brillebruker å navigere i brillejungelen.

– Hverdagen har endret seg, og i dag bruker vi synsfunksjonen helt annerledes enn før. Spesielt er alt nærarbeidet foran skjermer og mobiler belastende for øynene. Det er viktig å diskutere dette med optikeren og tilrettelegge synskorrigerende løsninger for den livsstilen man har, sier Nævdal.

– Nå finnes det også flere typer progressive brilleglass som er mer egnet til innendørs bruk. Disse erstatter ofte den rene «lesebrillen», og fungerer fra ca. 40 centimeter og ut til 5–10 meter. Denne type glass vil ha store felter på nær- og mellomavstand, men litt mindre «avstandsfelt». De er ikke egnet til bilkjøring, men er et godt supplement til de «vanlige» progressive brillene.

7. Ta vare på øynene dine

Det er viktig å ta godt vare på brillene dine, men enda viktigere å ta vare på øynene.

– Gjennom øynene kan man avdekke mye. Primært vil optikeren korrigere opp synet til pasientene sine med briller og/eller kontaktlinser. Men optikeren følger også med på om det er tegn på grå eller grønn stær, netthinnesykdommer og andre tilstander i øynene som for eksempel begynnende diabetes, høyt blodtrykk eller blodpropper.

Nævdal anbefaler at man sjekker synet minst annethvert år, ettersom det er viktig å oppdage øyesykdommer tidligst mulig. Optikere henviser direkte videre til øyelege ved behov.

– Noen øyesykdommer kan ikke kureres, men man kan bremse utviklingen. Bli enig med din optiker om når det er fornuftig for deg med en ny innkalling slik som man gjør hos tannlegen, sier Nævdal.

Finn din nærmeste Brilleland-butikk

Ta en synstest

Kun740,00

Ta vare på synet ditt

Inkluderer øyehelsekontroll med trykkmåling og digitalt netthinnebilde

Bestill time
par med briller

Nye briller?

Så ofte bør du bytte briller

Les mer
Bilde av ung dame som prøver briller i optikerbutikk

Se våre briller!

Se et utvalg av våre briller her, og prøv dine favoritter i din nærmeste Brilleland-butikk

Briller