Alder og synet ditt

Synet ditt kan endres naturlig etterhvert som du blir eldre. Dette gjør det vanskelig å skille om noen øyesykdommer er forårsaket av aldring eller av overgangsalder. I overgangsalderen faller østrogennivået i kroppen din, noe som kan påvirke din fysiske helse og øyehelse.

Les også: Hvor ofte bør du teste synet ditt?

Øyets form kan endre seg

I overgangsalderen kan formen på øyet ditt endres. Endringen i øyeform er vanligvis liten, men det kan gjøre det ubehagelig å bruke kontaktlinsene du vanligvis bruker. Hvis du merker at kontaktlinsene dine plutselig har blitt ubehagelige, kan dette altså skyldes overgangsalderen. Hvis dette er tilfelle, kan du snakke med en optiker som kan utføre en synsundersøkelse og sørge for at du får nye kontaktlinser som passer bedre. Du kan også bytte til lesebriller hvis du synes kontaktlinser er for ubehagelig når symptomene på overgangsalder er på sitt sterkeste.

Tørre øyne og overgangsalder

En annen vanlig øyetilstand forårsaket av overgangsalder er tørre øyne. Kvinner kan også oppleve økt følsomhet for lys, tåkesyn, økt tåreproduksjon eller hovne eller røde øyelokk.

Tårene dine er en kombinasjon av vann, oljer og slim. De smører øynene dine, beskytter mot infeksjon og bidrar til å stabilisere synet. Reduserte østrogennivåer i overgangsalderen kan redusere denne tåreproduksjonen, noe som forårsaker tørre øyne, irritasjon og betennelse.

Andre årsaker til tørre øyne inkluderer overeksponering for digitale enheter, tørt klima og bruk av kontaktlinser. Hvis du lider av tørre øyne, kan smørende øyedråper bidra til å lindre symptomene. Det kan også hjelpe å unngå å bruke kontaktlinser, holde seg innendørs hvis du er i et tørt klima og ta pauser fra å se på digitale skjermer.

Opplever du noe av dette?

Overgangsalderen og øyehelsen din

Mistenker du at overgangsalderen har påvirket øyehelsen din? Vi anbefaler at du bestille en synsundersøkelse i den nærmeste Brilleland-butikken din. Regelmessige undersøkelser hjelper oss med å oppdage øyesykdommer tidlig, enten disse er forårsaket av overgangsalder eller aldring. Dette bidrar til at vi kan sette i gang med behandling tidlig og forhindre at symptomene dine forverres.

Finn den nærmeste Brilleland-butikken din

Bilde av dame som tar en synstest

Synstest

KR740,00

En synstest hos Brilleland tar ca. 30 minutter

Les mer om synstesten her