Slik opplever barn synsplager

Selv om Joakim aldri hadde vært på synsprøve tidligere, var det ikke første gangen han sjekket synet sitt. Det begynte på seksårskontrollen, hvor legen var i tvil om dybdesynet til Joakim var bra eller ikke.

Det var likevel ikke før i høst at moren la merke til tegn som kunne tyde på at det var på tide med en ordentlig sjekk hos optiker.

- Jeg så at Joakim gjespet fort og mye når han leste, og han har selv sagt han synes det er tungt å lese og føler seg dårlig. Innimellom har han også hatt vondt i hode etter å ha lest, eller etter han har sett mye på iPad – som de begynte med på skolen i høst, sier Kathrine.

Også når Joakim er på skolen merker han at synet er annerledes.

- Sitter han bakerst i klasserommet og læreren viser noe på skjerm lengst fremme, må Joakim reise seg og gå frem for å se klart nok, forteller Kathrine.

Samsynsproblemer hos barn

Ifølge optiker Mari har Joakim problemer med samsynet som gjør det vanskelig å se på avstand. Har barnet samsynsproblemer, kan dette føre til en rekke utfordringer. 

- Symptomer kan være problemer med å følge en tekstlinje, blande bokstaver, hoppe over en linje eller lese den samme om igjen, problemer med å huske det en nettopp har lest, konsentrasjonsvansker, dekke til et øye, dobbeltsyn, et øye som skjeler når barnet blir sliten, hodepine og uklart syn, sier Mari.

Ikke alle oppfatter dobbeltsyn, og noen barn vet ikke hva det vil si å se dobbelt da de ikke tenker over at det de opplever er unormalt.

Synstrening kan være en god behandlingsmetode for å øke utholdenheten til øyemuskulaturen, og kan lette betraktelig på symptomene. Det er også en hel rekke andre tilstander hvor dette kan ha en god effekt, som for eksempel etter en kraftig hjernerystelse der enkelte symptomer vedvarer.

Bestill synstest til barnet ditt

Kun740,00

Ta vare på synet ditt

Inkluderer øyehelsekontroll

Bestill time

Finn den nærmeste Brilleland-butikken din

De vanligste synsplagene hos barn: