Opplever synsplagene mest selv

Selv om Joakim aldri hadde vært på synsprøve tidligere, var det ikke første gangen han sjekket synet sitt. Det begynte på seksårskontrollen, hvor legen var i tvil om dybdesynet til Joakim var bra eller ikke.

Det var likevel ikke før i høst at moren la merke til tegn som kunne tyde på at det var på tide med en ordentlig sjekk hos optiker.

- Jeg så at Joakim gjespet fort og mye når han leste, og han har selv sagt han synes det er tungt å lese og føler seg dårlig. Innimellom har han også hatt vondt i hode etter å ha lest, eller etter han har sett mye på iPad – som de begynte med på skolen i høst, sier Kathrine.

Også når Joakim er på skolen merker han at synet er annerledes.

- Sitter han bakerst i klasserommet og læreren viser noe på skjerm lengst fremme, må Joakim reise seg og gå frem for å se klart nok, forteller Kathrine.

Samsynsproblemer hos barn

Ifølge optiker Mari har Joakim problemer med samsynet som gjør det vanskelig å se på avstand. Har barnet samsynsproblemer, kan dette føre til en rekke utfordringer. 

- Symptomer kan være problemer med å følge en tekstlinje, blande bokstaver, hoppe over en linje eller lese den samme om igjen, problemer med å huske det en nettopp har lest, konsentrasjonsvansker, dekke til et øye, dobbeltsyn, et øye som skjeler når barnet blir sliten, hodepine og uklart syn, sier Mari.

Ikke alle oppfatter dobbeltsyn, og noen barn vet ikke hva det vil si å se dobbelt da de ikke tenker over at det de opplever er unormalt.

 

Synstrening kan være en god behandlingsmetode for å øke utholdenheten til øyemuskulaturen, og kan lette betraktelig på symptomene. Det er også en hel rekke andre tilstander hvor dette kan ha en god effekt, som for eksempel etter en kraftig hjernerystelse der enkelte symptomer vedvarer.

Slik gikk det da Joakim gikk til synsprøve

Nærsynthet og langsynthet hos barn

Andre synsfeil hos barn kan være langsynthet og nærsynthet. Ifølge Mari er langsynthet den vanligste synsfeilen hos barn, og for de fleste er dette en aldersnormal tilstand. Men hos en del barn kan dette blant annet føre til hodepine, konsentrasjonsvansker, tretthet og at tekst blir uklar. 

- Hvordan øynene jobber sammen, selve samsynet, kan bli påvirket av ukorrigert synsfeil, men dette kan også være et selvstendig problem uavhengig av om barnet trenger briller eller ikke. Husk at barn ofte ikke kan vite at de har et synsproblem, for de kjenner ikke til noe annet. Som forelder må man være obs på at barnet ikke nødvendigvis vil si ifra selv, tipser Mari.

Barnet kan ha problemer med å se ting klart på nært hold, men kanskje aller vanligst er fall i konsentrasjonen over tid og mye blunking for å trigge fokuseringsmuskulaturen inne i øyet.

- Antall timer ved skjerm, ipad og mobil har også økt betraktelig hos de yngre barna de siste årene, og dette er med på å øke det totale presset på øynenes muskulatur og utholdenhet forteller Mari.

Når det gjelder nærsynthet hos små barn er dette sjeldent, men ingen regel uten unntak. Det kan også være genetisk betinget, og utvikler seg som regel i takt med at barn vokser og videre inn i 20-årene.

- Nyere forskning viser at det å være ute, se langt og få sol på seg er det som i størst grad motvirker utvikling av nærsynthet. Så her igjen har mye innetid med skjermbruk en negativ påvirkning på synsutviklingen. Har man først blitt nærsynt er det ingen vei tilbake dessverre, og det medfører også større risiko for øyesykdom når man blir eldre. Så foreldre må være sitt ansvar bevisst; send barna ut for å leke, forteller Mari.

De vanligste synsplagene hos barn:

Bestill synstest til barnet ditt

Kun690,00

Inkluderer øyehelsekontroll

Bestill time