Mange oppsøker optiker eller øyelege med øyne som svir, renner, er røde eller ømme. Noen beskriver det som å «ha grus i øynene». Alt dette kan være symptomer på tørre øyne. I tillegg kan feil bruk av linser føre til røde øyne. Løsningen kan da være ganske så enkel: Linsevæske og øyedråper!

Husk å rengjøre!

Rengjøring av både kontaktlinser og øyelokket er viktig for å bekjempe tørre øyne. Til øyelokket vil optikeren anbefale deg skånsomme og milde produkter som er spesielt tilpasset øyeområdet.

– Det er svært viktig med god hygiene spesielt når det kommer til linsebruk. Ved en grundig håndvask eliminere du muligheter for å overføre fremmede partikler og bakterier til øyet. Renser og skyller du linsen godt minimerer du sannsynlighet for en øyeinfeksjon, forklarer Marie Sandholtet, produktansvarlig hos Brilleland.

For linsebrukere er det viktig å rense linsene før du desinfiserer. Er du nøye med dette, vil linsene føles mer behagelige og klarere. Dessuten bidrar du til at desinfiseringsmidlene kommer bedre til og blir mer effektive. Renser du ikke linsene dine regelmessig, kan det føre til irritasjon, dårligere syn, allergiske reaksjoner og betennelser. I tillegg blir kontaktlinsene mindre behagelige å ha på seg.

Husk at du alltid kan spørre din optiker om både øyehelse og hvilke produkter som er best for deg.

Les mer: Fakta om kontaktlinser

Finnes ikke «snille» konserveringsmidler

Sliter du med tørre øyne er det lurt å starte med å finne årsaken til hvorfor øynene dine er tørre før man begynner med øyedråper. Både for å finne ut hvilken type du bør bruke, hvor ofte og hvordan.

– Det finnes ytre faktorer som vær og vind, aircondition, støv, pollen og bruk av kontaktlinser eller skjerm som kan fremprovosere slike symptomer. I tillegg er det fysiske faktorer som spiller inn. For eksempel må øyelokk-kjertlene produsere nok fett til tårene slik at disse ikke fordamper like fort, forteller Marie.

Uansett årsak og alvorlighetsgrad av tørre øyne bør øyedråpene alltid være uten konserveringsmidler. Den enkle forklaringen på det er at alle konserveringsmidler kan påvirke øyet, og på sikt kan dette føre til tørre øyne for de som ikke har det – og enda tørrere øyne for de som allerede er plaget med det. Noe av den litt mer kompliserte forklaringen, er at øyedråper med konserveringsmidler bryter opp lipidlaget, og fører til økt fordamping av tårevæske. Den følsomme øyestrukturen forstyrres, og det kan oppstå cellelekkasje eller celledød.

– Det er viktig å unngå konserveringsmidler slik at disse ikke forsterker eller forverrer de symptomene som allerede er til stede, forteller Marie.

– Har du symptomer på tørre øyene finnes det god hjelp å få, derfor er det ingen grunn til å fortsette å gå rundt med disse plagene, avslutter Marie.

Velkommen til den nærmeste Brilleland-butikken din for gode råd og hjelp.

Finn din nærmeste Brilleland-butikk

Ta en linsekontroll

Kun740,00

Ta vare på øyehelsen din

Inkluderer sjekk av synet, linsene dine og øyehelsen din

Bestill time
Dame med kontaktlinser

4 gode behandlinger av tørre øyne

Tørre øyne kan ramme alle. Både årsak, symptomer og grad varierer, men uten rask behandling kan tilstanden vedvare og føre til større ubehag. Heldigvis finnes det effektiv behandling!

Behandling av tørre øyne
Kontaktlinse på fingeren

Kjøp linser på nett

Kjøp linser trygt og enkelt i nettbutikken vår

Kjøp kontaktlinser