Mange oppsøker optiker eller øyelege med øyne som svir, renner, er røde eller ømme. Noen beskriver det som å «ha grus i øynene». Alt dette kan være symptomer på tørre øyne. I tillegg kan feil bruk av linser føre til røde øyne. Løsningen kan da være ganske så enkel: Linsevæske og øyedråper!

Husk å rengjøre!

Rengjøring av både kontaktlinser og øyelokket er viktig for å bekjempe tørre øyne. Til øyelokket vil optikeren anbefale deg skånsomme og milde produkter som er spesielt tilpasset øyeområdet.

– Det er svært viktig med god hygiene spesielt når det kommer til linsebruk. Ved en grundig håndvask eliminere du muligheter for å overføre fremmede partikler og bakterier til øyet. Renser og skyller du linsen godt minimerer du sannsynlighet for en øyeinfeksjon, forklarer Marie Sandholtet, produktansvarlig hos Brilleland.

For linsebrukere er det viktig å rense linsene før du desinfiserer. Er du nøye med dette, vil linsene føles mer behagelige og klarere. Dessuten bidrar du til at desinfiseringsmidlene kommer bedre til og blir mer effektive. Renser du ikke linsene dine regelmessig, kan det føre til irritasjon, dårligere syn, allergiske reaksjoner og betennelser. I tillegg blir kontaktlinsene mindre behagelige å ha på seg.

Husk at du alltid kan spørre din optiker om både øyehelse og hvilke produkter som er best for deg.

Les mer: Fakta om kontaktlinser

Finnes ikke «snille» konserveringsmidler

Sliter du med tørre øyne er det lurt å starte med å finne årsaken til hvorfor øynene dine er tørre før man begynner med øyedråper. Både for å finne ut hvilken type du bør bruke, hvor ofte og hvordan.

– Det finnes ytre faktorer som vær og vind, aircondition, støv, pollen og bruk av kontaktlinser eller skjerm som kan fremprovosere slike symptomer. I tillegg er det fysiske faktorer som spiller inn. For eksempel må øyelokk-kjertlene produsere nok fett til tårene slik at disse ikke fordamper like fort, forteller Marie.

Uansett årsak og alvorlighetsgrad av tørre øyne bør øyedråpene alltid være uten konserveringsmidler. Den enkle forklaringen på det er at alle konserveringsmidler kan påvirke øyet, og på sikt kan dette føre til tørre øyne for de som ikke har det – og enda tørrere øyne for de som allerede er plaget med det. Noe av den litt mer kompliserte forklaringen, er at øyedråper med konserveringsmidler bryter opp lipidlaget, og fører til økt fordamping av tårevæske. Den følsomme øyestrukturen forstyrres, og det kan oppstå cellelekkasje eller celledød.

– Det er viktig å unngå konserveringsmidler slik at disse ikke forsterker eller forverrer de symptomene som allerede er til stede, forteller Marie.

Det finnes dessuten ingen «snille» konserveringsmidler. Har du i utgangspunktet friske øyne, kan du tåle konserveringsmidler i noen uker, for eksempel ved en antibiotikakur. Allergikere, kreftpasienter og andre med nedsatt immunforsvar, folk med ulike hudtilstander (som rosacea, psoriasis, atopisk eksem), kontaktlinsebrukere og diabetikere bør særlig unngå dråper med konserveringsmidler.

– Allergikere tror ofte de har tørre øyne grunnet allergi, men det kan like gjerne være dråpene de bruker mot allergien som er selve problemet, forteller Marie og legger til:

– Kontaktlinsebrukere kan også oppleve at de får tørre øyne mot slutten av dagen på grunn av linsene, og tyr da gjerne til fuktgivende øyedråper. Brukes dette daglig kan flere utvikle en forverring av tørre øyne grunnet konserveringsmidlene som ikke lenger vil opphøre dersom personen tar av seg linsene.

Ulike årsaker, ulike behandlinger av tørre øyne

Heldigvis finnes det gode alternativer. Brilleland-optikeren din hjelper deg gjerne for å finne de riktige dråpene til deg.

– Det finnes mange muligheter når det kommer til øyedråper. Fortell gjerne optikeren utfyllende om dine utfordringer slik at du kan få et produkt godt tilpasset til din hverdag, sier Marie.

Hvis øynene dine er tørre fordi du bruker kontaktlinser, eller sitter mye foran PC-skjermen, anbefales det å bruke øyedråper to til fire ganger daglig. Har du kontaktlinser kan du velge en type som kan dryppes mens linsene sitter på.

Klør øynene dine særlig om våren og sommeren, kan det være et tegn på allergi. Da er det viktig å fjerne rester av pollen eller annet som kan irritere øyet først. Hos Brilleland finner du både væsker å rengjøre med og gode øyedråper.
Våkner du derimot med tørre øyne på morgenen, kan du bruke en gel på natten i tillegg til dråper gjennom dagen.
– Har du symptomer på tørre øyene finnes det god hjelp å få, derfor er det ingen grunn til å fortsette å gå rundt med disse plagene, avslutter Marie.

Ta en linsekontroll

Kun740,00

Ta vare på øyehelsen din

Inkluderer sjekk av synet, linsene dine og øyehelsen din

Bestill time

Finn din nærmeste Brilleland-butikk

Kontaktlinse på fingeren

Kjøp linser på nett

Kjøp linser trygt og enkelt i nettbutikken vår

Kjøp kontaktlinser