Synstest før lappen?

Sara Louise Gundersen er i siste innspurt av å lære å kjøre bil, og er straks klar for selve finalen: Oppkjøringen.

– På teorien lærte jeg at 90 % av sanseinntrykkene du har når du kjører bil kommer fra synet. Det overasket meg! Etter at jeg begynte å kjøre bil selv, har jeg fått mye større forståelse for hvorfor det er viktig å se godt når du sitter bak rattet.

Teoriprøven er overstått, og når vi møter Sara har hun et stødig grep om rattet. Øynene veksler mellom bakspeilet, sidespeilet og veien foran henne. I passasjersetet sitter kjørelærer Lise Skauge fra ABC Trafikkskole. 

– Å ta lappen handler ikke bare om å lære hvordan du skal kjøre bil. Det stilles også krav til at du har god nok helse og godt nok syn til å delta i trafikken. Det er det ikke alle som er klar over, forteller Lise.

Vær ærlig om synet ditt!

Sara er en av dem som har tatt synstest i forbindelse med førerkortet.

– Etter å ha lest gjennom egenerklæringen, tenkte jeg det kunne være lurt å ta en synstest. Når du er ute i trafikken er det ikke lenger bare deg selv det handler om. Jeg ville være trygg på at alt var som det skulle og at jeg fylte ut søknaden så riktig som mulig.

Etter et besøk hos optiker ble Sara klarert for å kunne kjøre bil uten hjelp av briller eller kontaklinser. Hun har en klar oppfordring til deg som holder på å ta lappen:

– Vær ærlig med deg selv om hvor godt du egentlig ser. Er du i tvil om hva du skal krysse av på skjemaet skader det ikke å ta en synstest. Kjører du bil uten å se godt kan du faktisk ende opp med å skade deg selv – og andre. Det er bedre å være på den trygge siden.

Synet ditt endrer seg hele livet

Synet endrer seg gjennom hele livet. Selv om du ikke har hatt behov for briller som barn, kan dette ha endret seg til du skal ta førerkortet. Klarer du ikke lese skilt på avstand eller er sent ute med å se for eksempel fotgjengere, er dette tydelige tegn på at du burde ta en tur til optiker. Mer «skjulte» symptomer på at du kanskje trenger briller kan være hodepine og slitne øyne.

– Mange dropper å ta synstest fordi de ikke er klar over at symptomer som hodepine og slitne øyne er relatert til synsfeil, forteller optiker Holgeir Klausen.

Vanlige synsproblemer i 20-årene kan være ukorrigert langsynthet og skjeve hornhinner.

– Viser det seg at dette gjelder deg, hjelper optikeren med å finne en løsning du vil trives med – det være seg kontaktlinser, briller eller en kombinasjon.

Studentpris på synstest

Kun550,00

Ta vare på øyehelsen din

La lesingen bli enklere, konsentrasjonen bedre og hodepinen borte.

Bestill time

Finn den nærmeste Brilleland-butikken din

Trygg i trafikken med godt syn

Vet du at synet ditt kan endre seg gjennom hele livet? Det fikk Jon Færgestad erfare da han gikk fra å se «krystallklart», til å trenge briller når han skulle kjøre bil på kveldstid.

Trygg sjåfør med godt syn