Voksne vet hvor viktig det er med behagelige solbriller som gir god beskyttelse mot solens stråler. Dette er ikke noe annerledes for barn, tvert imot er det enda viktigere for små kropper som vokser. Samtidig er det noen viktige punkter foreldre må tenke over når de velger solbriller til barna. I verste fall kan man gjøre mer skade enn nytte.

Strikk gjør susen på solbriller til barn!

Heldigvis finnes det fagfolk som gjerne hjelper med å gjøre det riktige valget. Paal A. Nævdal er autorisert optiker og fagansvarlig hos Brilleland. Han har erfaring med solbriller til barn, både profesjonelt og privat.
– Da mine egne barn var små, altså i «pulk-alder», var det kun solbriller med strikk hele veien rundt som virket. Disse klarer ikke barna å rive av seg, og de faller heller ikke av når leken blir vilter. Men man må ikke ha strikk, enkelte barn trives veldig godt med solbriller uten strikk også. Smak og behag gjelder også for barn, men vi voksne må passe på et par viktige punkter, smiler Nævdal.

Øyne i utvikling

Nævdal forteller at det er svært gode grunner til å la barna bli vant til å bruke solbriller. Det kan nemlig være skadelig å gå uten. Barn oppholder seg utendørs opptil tre ganger så mye som voksne, og i tillegg er ikke øynene deres ferdig utviklet. Dermed er de mye mer utsatt for sol og reflektering enn oss voksne.
– Øyelinsene til barn kan ikke filtrere UV-stråler i lys. Derfor er de mer utsatt for skader på øynene, både forbigående og mer alvorlige, langvarige skader. Av mer kortvarige skader kan man for eksempel bli snøblind, mens mer langvarige skader inkluderer alvorlige tilstander som grå stær, sier Nævdal.
Optikeren forteller at jo yngre barna er, desto mindre utviklet er øynene deres. Dermed er de også mer utsatt for langsiktige skader. Øyefarge har også noe å si.
– Blåøyde barn slipper inn enda mer enn brunøyde og grønnøyde barn. Det kan jo også være greit å tenke på for mange foreldre. Husk også at man ikke nødvendigvis er sikker selv om det er lettskyet eller overskyet vær, siden man utsettes for stråling da også, forteller Nævdal.

Sjekk merkingen av solbrillen

Optiker Nævdal forteller at det første man må undersøke når man skal kjøpe solbriller til barna, er at de er CE-merket. Denne merkingen betyr at solbrillene beskytter mot både UV-A og UV-B stråling. I tillegg bør brillene sitte godt inntil hodet, for å unngå at de slipper inn lys.
–Dersom de sitter for løst, kan lys slippe inn og reflekteres på baksiden av glassene. Dette kan faktisk være mer skadelig enn solstrålene i seg selv. Uknuselige glass er også viktig, men det har de fleste solbriller. Barn er aktive, og det kan gå hardt utover tingene – inkludert solbrillene, forklarer Nævdal.
Det viktigste er at barnet ønsker å ha solbrillene på seg, understreker Nævdal. Da må solbrillene være behagelig å ha på seg, slik at barnet selv ønsker å gå med dem.

– Solbrillene bør ha god passform og riktig størrelse. De må altså passe barnets hodefasong, og da spesielt bredden på hodet. Ta med barnet til Brilleland, så hjelper vi deg med å finne riktig brille, og kan justere de der og da, sier Nævdal.

Les også: Solbriller til barn

Vær et godt eksempel - bruk solbriller

Helt til slutt trekker optikeren frem det som kanskje er det mest grunnleggende tipset når det gjelder å få barna til å gå med solbriller.
– Man bør rett og slett gå foran med godt eksempel, og bruke solbriller selv. Både for sin egen del, og fordi barna lettere tolerer å gå med solbriller dersom mamma og pappa gjør det.

Baby jente holder solbriller til barn

Kjøp solbriller på nett

Se alle våre solbriller til barn.

Solbriller

Finn din nærmeste Brilleland-butikk

Bestill synstest til barnet ditt

Kun740,00

Ta vare på synet ditt

Inkluderer øyehelsekontroll

Bestill time