«Jeg ønsker ikke å låse meg til en type brille», er noe optikere ofte hører. Å kjøpe nye briller, enten du skal begynne med briller for første gang eller har brukt briller i flere år, er en viktig avgjørelse. Mange er ofte litt redde for å gå lei av designet de har valgt etter kort tid.

- Hvorfor skal du begrense deg til én brille, spør optiker Kamilla Haaland i Brilleland. Gjennom sine år i optikerkjeden har hun møtt mange som ender opp med to par briller, eller flere.

- Noen ønsker å ha en brille til hverdags, som er nøytral og passer til de fleste anledninger, og en som kanskje er litt mer spesiell til de dagene man har lyst til å variere litt mer, forteller hun.

Et annet eksempel Kamilla trekker frem er når man trenger spesialtilpassede brilleglass, noe man gjerne har behov for om man jobber mye foran PC-skjerm. Da er det naturlig å ha to briller: en hovedbrille og en databrille.

- Da kan det være litt spennende og ekstra gøy å velge briller med ulike design, som sørger for at du ikke går lei.  

Hvilket utrykk vil du ha i dag?

Når du skal velge nye briller er det viktig å tenke på at ulike innfatninger gir ulike uttrykk. Derfor kan det være fint å ha noe å variere mellom. Det viktigste er ifølge Kamilla å ikke være redd for å prøve ulike modeller og merker.

Velg briller som passer til stilen og personligheten din

- Prøv deg frem, så finner du raskt ut hvilke utrykk du liker – og hvilke du ikke liker. Du trenger ikke å låse deg til ett utrykk, men kan variere mellom flere. For mange blir det å begynne med briller både mer behagelig og mer morsomt på den måten.

Briller til din ansiktsform

Selv om utrykkene kan være forskjellige, råder Kamilla deg til å velge briller ut fra ansiktsformen din. En brille kan både fremheve ansiktstrekk du ønsker å vise mer frem, og skjule mindre flatterende trekk, avhengig om det er en brille som kler ansiktsformen din eller ikke.

Er du usikker på hvilke typer rammer som kler ansiktet ditt, har Kamilla følgende råd:

  • Er du rund i ansiktet, kan du gå for en litt mer oval eller firkantet brille for å skape litt linjer og for å fremheve kinnben. En rund brille kan få ansiktet ditt til å se rundere ut.
  • Har du et mer avlangt ansikt bør du unngå å ha stangfestet øverst, da dette ofte gjør at ansiktet oppleves enda lengre. Det samme vil gjerne en cateye-brille gjøre. Velg de litt større brillene som går godt ned mot kinnbena.
  • Et ovalt ansikt kler de fleste brilletyper.
  • Et hjerteformet ansikt kler ofte både runde og firkantede briller.
  • Et firkantet ansikt kler gjerne cateye-fasongen godt, og brillemodeller som skrår inn mot kinnbena.

- Snakk med en av oss i butikken, så veileder vi deg gjerne, avslutter Kamilla. 

Vi har faciologer i alle våre Brilleland-butikker

Finn din nærmeste butikk

Finn din nærmeste brillebutikk

synstest

Når tok du en synstest sist?

Bestill synstest hos optiker