UV- stråler – viktig men skadelig

UV-stråler, eller ultrafiolette stråler, er viktig for helsen vår. Blant annet trenger produksjon av D-vitamin små doser UV-stråling. Men overeksponering kan føre til at hud og øyet kan få kroniske skader. Derfor er det viktig at vi beskytter oss, også når det er overskyet. Hos Brilleland Sandvika sitter Raja på kontoret sitt og ser mot vinduet. Hun har jobbet som optiker i 15 år og forteller at det er et økt fokus på det å beskytte øynene.

– Kundene har blitt mer bevisst på hva de skal bruke en solbrille til, og de leter etter en solbrille som er mer enn bare designet, forteller hun.

Brilleland har et stort utvalg solbriller, alt fra den trendy kafébrillen til den funksjonelle sportsbrillen. Alle ansatte får god opplæring i å undersøke hva kunden skal bruke solbrillen til, og på den måten er det mulig å komme med relevante anbefalinger.

–I tillegg kan vi tilpasse og justere solbrillen slik at den sitter godt, sier Raja.

Hvilken brille trenger jeg?

Mange forbinder vinteren med lange skiturer på øde fjellvidder i strålende sol. Siden snøen reflekterer sollyset, er det viktig å ha gode briller som beskytter godt. 

– Om du er på fjellet om vinteren anbefaler vi solbriller med polariserte glass. Polariserte glass tar bort gjenskinnet fra snøen og gjør det mer behagelig for øynene, sier Raja.

Et annet alternativ er fargeskiftende glass. Dette kan være et godt alternativ for de som bruker briller daglig. Glassene reagerer på UV-stråler, og skifter farge og blir mørkere når man går ut.

– Da har du jo to briller i ett og slipper å huske på å ta med solbrillen. Man er beskyttet hele tiden, forklarer Raja og legger til.

– Når man går ut skifter nesten alltid glassene litt farge, også om det er overskyet. Altså kan det være lurt å beskytte øynene mot UV selv om det ikke er strålende sol, og særlig hvis man er ute over lengre tid, forklarer Raja.

Lurt med flere briller

Det er ikke bare selve glassene som er viktig. Passform spiller også en rolle for å få optimal beskyttelse. Blant annet kan det være lurt med litt krumme innfatninger slik at lyset ikke sniker seg inn fra siden. Og skal du være aktiv er en sportsbrille et godt alternativ.

– Det viktigste er å ha en solbrille som er egnet til det du skal bruke den til, sier Raja.

Hos Brilleland er det nå mulig å abonnere på briller. I abonnementet Briller Alt Inkludert må man inkludere minst tre par briller, men man kan ha så mange briller man trenger for en god synshverdag. Minst én av brillene må være med styrke.

Les mer om Briller Alt Inkludert her

– Abonnementet gjør det mulig å ha mer enn en solbrille, forteller Raja og legger til:

– Det er også mulig å bytte glass i en innfatning, og man kan få satt inn glass med styrke i en solbrille slik at du får en brille som passer deg, forteller Raja.

Alle solbrillene har et CE-merke på innsiden av innfatningen, noe som vil si at de er EU godkjent. Solbriller er viktig i alle aldre. Blir du blendet over lengre tid kan dette føre til hodepine, og ved å beskytte øynene kan man unngå å få skader på øyet.

– En tommelfingerregel jeg har er; er du er ute, ta på deg solbriller, avslutter Raja.

Solbriller i hverdagen

Husk solbriller - hver dag!

Se alle solbriller her

Ta en synstest

Kun740,00

Ta vare på synet ditt

Inkluderer øyehelsekontroll med trykkmåling og digitalt netthinnebilde

Bestill time

Finn Brilleland-butikken din