Soma har vært optiker i fire år, men erfaringen med kontaktlinser strekker seg tilbake til hun var tolv år gammel. Hun var et aktivt barn som var glad i å bevege seg, og hun opplevde at kontaktlinser ga henne mer frihet og fleksibilitet.

– I begynnelsen var det merkelig å ha noe i øyet, men så fort jeg ble vant til det opplevde jeg en helt ny verden.

Med kontaktlinser fikk Soma bedre livskvalitet og en friere hverdag. Dette inspirerte henne til å bli optiker. Hun ville gi denne opplevelsen til andre, og for henne er kontaktlinser den mest spennende delen av optikerfaget:

– Kontaktlinser er interessant å jobbe med fordi de er så enkle, men samtidig er de så varierte og kan dekke hver enkelt sine unike synsbehov.

Somas favorittlinser er tilpasset hennes behov

Soma har prøvd mange kontaktlinser i løpet av årene, og nå er linsene fra iWear hennes favoritter. iWear har et utvalg av linser som er laget av silikonhydrogel. Silikonhydrogel er et materiale som slipper inn mer oksygen enn det mer tradisjonelle materialet hydrogel, og for Soma er dette viktig:

– Det er alltid viktig å ta vare på øynene, og det er en liten risiko når man bruker kontaktlinser. Linsene til iWear er gode for øyehelsen og lar øynene puste slik at man unngår tørre øyne.

I tillegg til materiale, varierer kontaktlinser i form og overflatebehandling. Første gang du prøver en linse så måler optiker hornhinnen for å finne hvilken krumming og diameter som passer deg.

Minst like viktig er når, og hvordan, man skal bruke linsen. Hvis man for eksempel bare bruker kontaktlinser til trening eller fest, kan det være nok med en litt enklere linse, men hvis man bruker linsene hver dag er det lurt å velge en linse som har god oksygentilførsel. I samtale med optiker kan du finne de kontaktlinsene som er perfekt for akkurat dine behov.

Kontaktlinser som dekker ulike behov

Soma bruker både iWear Harmony og månedslinsen iWear Oxygen. De to kontaktlinsene dekker hver sine behov, og det er iWear Harmony Soma bruker daglig:

– iWear Harmony er en god og fuktig kontaktlinse, med et materiale som er godt for øyehelsen. Med dagslinser får man også en ny linse hver dag, og man slipper å tenke på å rense linsen og rense etuiet. Det gjør det enklere å være linsebruker.

iWear Oxygen er en månedslinse, noe som kan være lurt å bruke på telttur, nattevakter og andre situasjoner der man trenger linser på natten. iWear Oxygen og andre månedslinser kan brukes mens man sover fordi de slipper inn mer oksygen enn dagslinser. Soma sier at dette er viktig når hun er på reise.

– Når jeg reiser er det fint å kunne legge seg med linser, og se klart når jeg står opp. Det er fint å se klart når man våkner opp på et fremmed sted.

Soma vil også fremheve de fuktighetsgivende egenskapene til iWear sine linser:

– Vi er jo mye på mobil og pc, og foran skjerm får vi en lavere blunke-frekvens. Da er det en ekstra fordel å ha linser som er fuktige.

Kontaktlinser fra iWear

Bør du bytte kontaktlinser?

Er du usikker på om du bør bytte linser? Hvis du merker at linsene blir tørre utover dagen og du opplever at du ikke klarer å ha på linsene en hel dag, så kan det være tegn på at du bør bytte linser.

Hvis du bruker kontaktlinser som ikke er tilpasset ditt øye, kan du også oppleve at styrken på linsen ikke fungerer optimalt. Krumningen og størrelsen på linsen kan påvirke hvor mye utnyttelse du får av styrken – hvis linsen flytter på seg, eller sitter feil, vil du kanskje ikke se gjennom rett sted på linsen.

Overflaten på kontaktlinsen må fungere med din tårefilm, hvis ikke kan det danne seg belegg, noe som går ut over den optiske kvaliteten.

Øyet, og hvordan vi bruker synet, endrer seg gjennom hele livet. Det kan hende at linsen som en gang var perfekt for deg, vil bli mindre optimal for dine behov med tiden. Hvis du mistenker at du kanskje trenger nye kontaktlinser, er det lurt å ta en samtale med optiker.

Til slutt vil Soma gi et lite råd til de som skal bruke linser for første gang:

– Hvis du opplever at det i starten føles veldig unaturlig å bruke linser, så ikke gi opp. Ta den opplæringstiden du trenger, for når man først blir komfortable med linser så er det “lifechanging”.

Finn din nærmeste Brilleland-butikk

Husk at du kan prøve kontaktlinser gratis inntil vi finner den linsen du er mest komfortabel med.

Kjøp linser fra iWear på nett!

Kjøp dine favorittlinser fra iWear enkelt i nettbutikken

Alle våre linser fra iWear

Start et linseabonnement - Linser Alt Inkludert

Få linsene dine tilsendt direkte hjem i postkassen, slik at du alltid har friske, nye linser tilgjengelig.

Se flere fordeler med abonnement

Bestill nytilpasning av kontaktlinser

Kun kr940,00

Ta vare på øyehelsen din

Hos oss får du prøve linser inntil vi finner den linsen du liker best

Bestill time
Bilde av dame som tar en synstest

Synstest

KR740,00

En synstest hos Brilleland tar ca. 30 minutter

Les mer om synstesten her