Som linsebruker er det viktig at de ulike stegene i morgen- og kveldsrutinen tilpasses nettopp det at du bruker linser. Da bidrar rutinen til at øynene dine har det bra. Særlig hvis du bruker månedslinser som tas av om kvelden og settes inn igjen morgen etter, er det viktig at sminken ikke smusser til linsene og skaper unødvendig ubehag. 

– Setter du inn kontaktlinsene før du sminker deg, ser du godt når du legger dagens look. Samtidig unngår du at linsene kommer i direkte kontakt med sminken, forklarer Sofie Tendeland Martinsen, optiker hos Brilleland.

På slutten av dagen bør linsene fjernes før du tar av deg sminken og vasker ansiktet.

– Dersom du må fjerne sminken med linsene på, er det best å bruke vannløselige produkter for å unngå irritasjon. Det er viktig at du er påpasselig med å fjerne all øyesminke. Hvis ikke kan det ligge igjen rester som utvikler seg til en bakteriebombe, forklarer optikeren.

Les også: Hvilken kontaktlinse skal jeg velge?

Linsebrukere anbefales faste eller krembaserte produkter

Når du bruker kontaktlinser bør du unngå at partikler fra sminken drysser inn på kontaktlinsene, da dette kan skape irritasjoner og ubehag. I verste fall kan det gi betennelse i øyet.

– Pudder og blush er eksempler på produkter som ofte er pulverbaserte, og som kan sette seg fast på kontaktlinsene. Bruker du dette anbefaler jeg at du lukker øynene mens du påfører sminken. Det aller beste er om du bruker et fast eller krembasert produkt, tipser Sofie.

Mascaraen bør byttes ofte. Her er det lurt å gjøre god research.

– Noen mascaraer reklamerer for at de gir mye volum og lengde til vippene. Disse kan inneholde fibre som kan forårsake smerte hvis de kommer i kontakt med øyet. Hvis disse fibrene kommer inn under kontaktlinser kan det bli veldig smertefullt.

Det ikke alle vet, er at mange merker har mascara tilpasset kontaktlinsebrukere. Det finnes for eksempel mascara som er hypoallergenisk. Det betyr at mascaraen inneholder flere naturlige ingredienser og gir færre allergiske reaksjoner. Vannfast mascara anbefales derimot ikke. Mascaraen kan sette seg på kontaktlinsene og være vanskelig å fjerne. Det anbefales også å bytte mascaraen hver tredje måned. Studier har vist at det bygger seg opp bakterier over tid som kan føre til øyeinfeksjoner.

– Spør om råd hos noen som jobber med sminke, tipser Sofie.

Dame viser frem kontaktlinse

Kontaktlinser

Fra KR46,00

Kjøp kontaktlinser i butikk eller få dem sendt rett hjem i posten

Les mer om kontaktlinser

Finn din nærmeste Brilleland-butikk her

Synstest

KR740,00

En synstest hos Brilleland tar ca. 30 minutter

Kontaktlinse på fingeren

Kjøp linser på nett

Hos oss kan du kjøpe kontaktlinser på nett - raskt, enkelt og trygt!

Se våre kontaktlinser her
Kontaktlinser

Hvordan begynne med kontaktlinser?

Prøv kontaktlinser helt gratis! Slik sikrer vi at vi finner den linsen som du er mest komfortabel med i hverdagen.

Prøv kontaktlinser!