Kontaktlinser kan dempe symptomer på pollenallergi

Sliter du med pollenallergi kjenner du godt til plagene med rennende, røde og kløende øyne. Disse symptomene kan være svært plagsomme i hverdagen, og oppstår når pollenpartikler kommer i direkte kontakt med hornhinnen og øyet. For noen kan faktisk kontaktlinser dempe symptomer knyttet til pollenallergi - det visste du kanskje ikke?

- Kontaktlinser fungerer som et beskyttende skjold for hornhinnen og bidrar til å dempe symptomene, forteller Karl Fredrik Hildrum. Han er optiker og kategorisjef for kontaktlinser i Brilleland.

Har du pollenallergi og bruker briller, kan det altså være lurt å ta en tur til optiker for å undersøke om kontaktlinser kan være noe for deg – i hvert fall i pollensesongen.

Kontaktlinser i pollensesongen? Velg dagslinser!

Det finnes kontaktlinser for de aller fleste synsproblemer og styrker, også progressive kontaktlinser og linser for skjeve hornhinner. Hos oss finner du et stort utvalg ulike linsetyper, fra dagslinser og døgnlinser, til to-ukers linser og månedslinser.

- Alle typer kontaktlinser kan eventuelt dempe pollenallergi, men vi anbefaler så langt det er mulig å benytte dagslinser, da de er friske og rene hver dag, forteller Karl Fredrik.

Pollen kan sette seg på linsen og det kan være vanskelig å få en månedslinse ren for pollen. Selv om du bruker månedslinser til vanlig, kan det være en fordel å bytte til dagslinser i den verste pollensesongen. Snakk med din optiker om det finnes dagslinser i din styrke.

Vær ekstra nøye med rengjøring, og vask deg på hendene før du åpner linsepakken, slik at du ikke har pollen på hendene. God hygiene er alltid en forutsetning for sunn øyehelse.

- Velger du å bruke linser som skal sitte på øyet i flere dager, må du være ekstra nøye med stell og rengjøring av linsen før du setter den inn igjen.  Optikeren din gir deg opplæring i rengjøring, håndtering og viktige råd ved første linsetilpasning.

Les også: Hvilke linser skal jeg velge?

Kontaktlinser og pollenallergi

Noen av spørsmålene Karl Fredrik oftest får fra allergikere som ønsker å begynne med linser er «kan jeg fortsette å bruke øyedråper» og «kan jeg klø meg i øynene?».

- Du kan fint benytte medisinske øyedråper i kombinasjon med kontaktlinser. Avhengig av hvilke dråper du bruker kan du i utganspunktet dryppe øyedråpene i øyet mens linsene sitter på. Snakk med din lege eller optiker for å få korrekt informasjon om akkurat de dråpene du bruker. Vi anbefaler som hovedregel at du drypper øynene og venter noen minutter før du setter kontaktlinsen på øyet, forteller Karl Fredrik.

Når det kommer til behovet for å gni seg i øynene svarer han at linsebruken forhåpentligvis vil føre til nettopp mindre kløe.

- Når du bruker kontaktlinser skal du alltid være litt forsiktig med dette da dette kan føre til at linsen faller ut eller skades. Men skulle behovet oppstå kan du fint gni deg litt i øyet, beroliger han.

Kontaktlinser

Hvordan begynne med kontaktlinser?

Prøv kontaktlinser helt gratis! Slik sikrer vi at vi finner den linsen som du er mest komfortabel med i hverdagen.

Prøv kontaktlinser!

Finn din nærmeste Brilleland-butikk her

Kontaktlinse på fingeren

Kjøp linser på nett

Hos oss kan du kjøpe kontaktlinser på nett - raskt, enkelt og trygt!

Se våre kontaktlinser her