Kontaktlinser kan dempe symptomer på pollenallergi

Når det blir lysere og varmere spirer blomster og trær for fullt, noe som fører til at mange plages med pollenallergi. Røde og irriterte øyne er plagsomt, men kontaktlinser kan faktisk hjelpe mot disse symptomene.

– Når pollenpartikler kommer i direkte kontakt med hornhinnen kan det oppstå ubehag og øynene kan bli røde, rennende, klø og svi, som er normalt ved allergier. Bruker du derimot en kontaktlinse kan denne opptre som en barriere og lindre symptomer, forteller kategoriansvarlig for linser Marie Sandholtet.

Om du har pollenallergi og bruker briller, kan det være lurt å ta en tur til optiker for å undersøke om kontaktlinser kan være noe for deg – i hvert fall i pollensesongen.

– Linser er et godt supplement til briller og kan gi deg stor fleksibilitet om du er glad i friluftsliv og trening, forteller Sandholtet.

Problemet med dugg forsvinner ved linsebruk, og linser må heller ikke tørkes ved skiftende vær som kulde og regn. I tillegg gir linser deg friheten til å velg de solbrillene du vil ha.

Kontaktlinser i pollensesongen? Velg dagslinser!

Det finnes kontaktlinser for de aller fleste synsproblemer og styrker, også progressive kontaktlinser og linser for skjeve hornhinner. Hos Brilleland finner du et stort utvalg ulike linsetyper, fra dagslinser og døgnlinser, til to-ukers linser og månedslinser.

– Det er viktig med et stort utvalg kontaktlinser fordi det ikke finnes en type som passer for alle. Noen er nærsynte, andre er langsynte. Noen har skjeve hornhinner, mens andre har behov for en lesestyrke, forteller Sandholtet.
Dagslinser er enkelt siden du ikke trenger å oppbevare og rense linsene, og siden du får nye linser hver dag kan de kastes etter bruk. Dette er en fordel for deg med pollenallergi da det ikke blir sittende fast pollenartikler på linsen over tid.

– Månedslinser kan man bruke enten på døgnbasis eller på dagbasis, og felles for disse er at man renser og oppbevarer linsene i et eget etui, sier Sandholtet.

Pollen kan sette seg på linsen, og det kan være vanskelig å få en månedslinse helt fri for pollen. Selv om du bruker månedslinser til vanlig, kan det være lurt å bytte til dagslinser i den verste pollensesongen. Snakk med din optiker om det finnes dagslinser i din styrke.

– Dagslinser er også trygt og det minker sannsynlighet med infeksjoner siden du får nye, rene linser hver dag, sier Sandholtet.

Velger du å bruke linser som skal sitte på øyet i flere dager, er det viktig å være nøye med stell og rengjøring av linsen før du setter den inn igjen. Optikeren din gir deg opplæring i rengjøring, håndtering og viktige råd ved første linsetilpasning.

Det er svært viktig med god hygiene når det kommer til linsebruk. Husk å vaske hendene grundig, da eliminere du sjansene for å overføre fremmede partikler og bakterier til øyet. Renser og skyller du linsen godt minimerer du i tillegg risikoen for en øyeinfeksjon.

Les også: Hvilke linser skal jeg velge?

Kontaktlinser og pollenallergi: "Kan jeg klø meg i øynene?"

To spørsmål som ofte blir stilt i forbindelse med linsebruk er: «kan jeg fortsette å bruke øyedråper» og «kan jeg klø meg i øynene?».

- Ja, du kan fint fortsette å bruke linser sammen med øyedråper. Husk å forsikre deg om at øyedråpene er konserveringsfrie hvis ikke kan du risikere en forverring av symptomer. Konserveringsmidler kan nemlig bryte opp lipidlaget i tårene og gjør da at tårene fordamper raskere, forklarer Sandholtet. Vi anbefaler at du tar en prat med optikeren din før du bruker allergidråper sammen med kontaktlinser.   

Når det kommer til behovet for å gni seg i øynene vil forhåpentligvis linsebruken føre til mindre kløe.

- I utgangspunktet bør man ikke klø og pirke seg mye i øynene når man har kontaktlinser. Linsen kan flytte på seg og i verste fall gli ut. Heldigvis kan en linse dempe symptomer på allergi og behovet for å klø seg i øyet blir mindre, avslutter Sandholtet.

Kontaktlinser

Hvordan begynne med kontaktlinser?

Er du helt ny linsebruker? Eller bruker du allerede linser, men ønsker å prøve en annen type? Da er prøvelinser inkludert i synsundersøkelsen.

Prøv kontaktlinser!

Ta en linsekontroll

Kun740,00

Ta vare på øyehelsen din

Inkluderer sjekk av synet, linsene dine og øyehelsen din

Bestill time

Finn din nærmeste Brilleland-butikk her

Kontaktlinse på fingeren

Kjøp linser på nett

Hos oss kan du kjøpe kontaktlinser på nett - raskt, enkelt og trygt!

Se våre kontaktlinser her