Overbelastet øyemuskulatur

- Når du sitter foran en skjerm over lengre tid vil øyemuskulaturen bli unaturlig belastet og «overarbeidet». Om du for eksempel står med armene rett ut i noen minutter er det ikke et problem, men skulle du stått slik i tre timer hadde du blitt ganske sliten. Det samme gjelder for øyet, forklarer Karl Fredrik G. Hildrum, kategorisjef for glass i Brilleland.

Når du stirrer lenge på nært hold kan du derfor bli sliten i øynene og oppleve spenninger, som igjen kan føre til hodepine – og da gjerne frontal hodepine. Du blir trøtt, og får problemer med å holde fokus. Om du bruker en progressiv brille til skjerm vil nærstyrkene ligge for langt nede og du vil derfor bli sittende med hodet lett løftet. Dette kan i tillegg til hodepine føre til nakke- og skuldersmerter. Livsstilsglass har nærfeltene plassert slik at du hele tiden vil få en naturlig hodestilling.  

En brille med livsstilsglass hjelper

Kjenner du deg igjen i plagene kan det være godt å vite at det finnes briller med glass som kan avlaste øynene dine. Litt avhengig av alder vil en brille med livsstilsglass gjøre at du ser skarpere, og kanskje like viktig, et livsstilsglass kan gjøre nærfokus mer komfortabelt for øynene dine.

- Når du fokuserer på nært hold, som vi i optikerverden definerer som under omtrent 1 meter, bruker du øyemuskulaturen for å fokusere. En spesialtilpasset brille, som en brille med livsstilsglass, vil avlaste muskulaturen slik at du ikke opplever trøtthet og ubehag.

Antirefleks mot blått lys

Det anbefales i tillegg å få med en spesiell antirefleks på brillene som fjerner deler av det blå lyset som alle skjermer utstråler mye av. Ved å fjerne blått lys vil kontrasten forbedres og komforten din øke. Det kan til og med virke positivt på døgnrytmen din.

Forskjellen på avstands- og nærfokuserte livsstilsglass

Når det gjelder briller med livsstilsglass skiller vi mellom avstands- og nærfokuserte glass. Nærfokuserte glass minner mest om det man tidligere kalte databrille hvor glasset prioriterer nærhet og vil oppleves grumsete på avstand. 

- Disse glassene brukes mest av de over 45 år, når øynene begynner å miste evnen til å fokusere på nært hold. Glassene fungerer best til nærarbeid, som å lese bok eller sitte foran en skjerm. Du kan ikke kjøre bil med dem, men vil kunne se ut i rommet – perfekt til innebriller, sier Karl Fredrik.

Avstandsfokuserte livsstilsglass er for deg som fortsatt ser godt på nært hold, men som blir sliten og trøtt av å se mye på mobil, iPad og laptop hele tiden. Disse glassene har som mål å avlaste øynene dine, og har i tillegg full avstandsstyrke.

Livsstilen vår har negativ innvirkning på synet

Karl Fredrik tror mange ikke er klar over effekten livsstilen vår med mye skjermbruk, og dermed mye nærfokus, påvirker øynene våre.

- Får du vondt i hodet, tenker du ofte ikke over at det kan skyldes øynene, og det er lettere å bare ta en Paracet.

For å avdekke om du har behov for en brille med livsstilsglass, bør du gå til din nærmeste optiker for å ta en synsprøve. I løpet av synstesten, som tar 20-40 minutter, vil du få målt styrken i øynene dine, en helsevurdering av øyet og velge innfatning.

- Etter kort tid kan du komme tilbake å hente brillene dine – med glass spesialtilpasset synet ditt!

Ta en synstest

Kun740,00

Ta vare på synet ditt

Inkluderer øyehelsekontroll med trykkmåling og digitalt netthinnebilde

Bestill time

Finn din nærmeste Brilleland-butikk