Før synstesten

Før en synsundersøkelse kan det være lurt å gjøre seg noen tanker om eget syn, og i hvilke situasjoner du opplever å ha dårlig syn. Tenk også gjennom andre øyerelaterte problemer og hvilke symptomer du har. Hvis du allerede har briller er det viktig å ta de med, slik at optikeren kan sammenligne styrken med resultatet fra den nye testen.

De første testene av synet

Når synstesten er i gang, tar du innledningsvis tre korte tester; en som måler styrken på øyet, en som måler trykket i øyet og en som tar bilde av netthinnen.

Samtale med optiker

For å kunne forstå dine behov er ikke disse testene nok i seg selv. Derfor er neste del av synsundersøkelsen en samtale med optikeren. Sammen med testene gir samtalen et helhetlig bilde av din øyehelse og dine behov.

Under samtalen snakker dere om ulike symptomer du opplever, i hvilke situasjoner du ser dårlig og litt om bakgrunnen din. Optiker spør om du har noen underliggende sykdommer som diabetes, om du røyker og om du har førerkort. Alle våre optikere har taushetsplikt.

Basert på samtalen med optikeren og de de utførte testene, kommer optiker med en anbefaling av briller eller kontaktlinser som passer dine behov. Hvis optikeren ser tegn til sykdom, får du en henvisning til en øyelege eller fastlege.

Test av styrken

Før du får briller, må optikeren teste styrken på synet ditt. Først tester optiker styrken på avstand, deretter tester optiker styrken på nært hold. Når det er klart hvilken styrke du har behov for, hjelper medarbeidere i butikken med å bestille brilleglass. Hvis du skal begynne med linser, vil optiker se på øyet ditt med et instrument for å sjekke, ved hjelp av lys og stor forstørrelse, hvordan kontaktlinsen sitter på øyet. Og om du er usikker på om briller er noe for deg, kan du prøve styrken på glassene dine, slik at du kan se forskjellen med egne øyne.

Etter 45 minutter med testing og samtaler er synstesten over, og du kan være sikker på at du får en løsning som svarer til dine spesifikke behov.

Synstest og barn

Når barn skal teste synet, blir synstesten gjennomført litt annerledes. Barnas øyne er mer fleksible og kan derfor «lure» optikeren til å måle feil styrke. Optikeren benytter derfor øyedråper for å holde øyets indre muskler helt i ro. Optikeren drypper en liten dråpe i øyet på barnet som får øyet til å slappe helt av. Dette kan svi litt i noen sekunder, som å få litt såpe i øynene, men det er fullstendig ufarlig. Det vil være vanskelig for barnet å se skarpt og pupillene blir store, så barnet kan også være litt lysfølsomt en stund i etterkant. Effekten forsvinner gradvis og barnet vil begynne å se skarpt igjen etter et par timer. Pupillene kan forbli forstørret i opp til 2 døgn.

Det er viktig å sjekke synet jevnlig, slik at man kan se etter øyesykdom. Etter fylte 40 år er det anbefalt at man tar en synstest hvert andre år. På den måten kan man holde tritt med synets endring og oppdage mulige sykdommer før de blir alvorlige. 

Finn din nærmeste Brilleland-butikk

Ta en synstest

Kun740,00

Ta vare på synet ditt

Inkluderer øyehelsekontroll med trykkmåling og digitalt netthinnebilde

Bestill time
synstest

Hva er en synstest?

Synet er den viktigste av kroppens sanser, og skal gi deg sanseinntrykk gjennom et langt liv. Å bruke 30 minutter på en synstest er derfor en smart investering!

Synstest hos Brilleland