Det høres kanskje omvendt ut, men UV-strålingen fra solen blir faktisk sterkere om våren og høsten når solen står høyere på himmelen. 

Grete Andersen er optiker hos Brilleland på Storo Storsenter i Oslo, og oppfordrer alle til å bruke solbriller, også på denne årstiden.

- Øynene våre er det organet hvor UV-stråler trenger lengst inn. Gode solbriller er derfor avgjørende for god øyehelse, forteller hun.

Beskytt øynene

Høsten er en sesong med fine utedager. Synet vårt lar oss se og oppleve det fine høstværet og de sterke fargene som hører høsten til. Øynene våre skal være med oss hele livet, og derfor er det ekstra viktig å beskytte de mot farlige UV-stråler. 

Å bruke solbriller kan forhindre en solbrent hornhinne – en opplevelse som både er ubehagelig og smertefull. I motsetning til solbrent hud, merker man ikke solbrente øyne før noen timer etter at man har vært i sola. Derfor bør brillene brukes hele tiden, også når det er litt overskyet. Dessuten forhindrer solbriller at fremmedlegemer kommer inn på øyet.

Solbriller bør være CE-merket. Det betyr at solbrillen oppfyller EUs krav til effektiv beskyttelse mot både UVA- og UVB-stråler

Den perfekte solbrille

Hovedformålet til solbrillene dine er altså å beskytte øynene dine, og det finnes en perfekt solbrille til alle – og til alle situasjoner.

-  Selv om vi er opptatt av god øyehelse og optimal solbeskyttelse, vet vi at folk også bryr seg om hvordan brillen ser ut og hvilke egenskaper de. Derfor gjør vi alltid det beste vi kan for å tilby kundene våre begge deler, avslutter Grete.

Slik beskytter du øynene dine best mulig

  1. Solbrillens primære oppgave er å beskytte øynene dine. Velg derfor en solbrille som dekker godt, spesielt når du er i områder med mye refleksjoner fra for eksempel vann.

  2. Velg en brille med god passform som sitter godt på nesen og bak ørene. Komfort er viktig for at du bruker solbrillen når du skal.

  3. Sjekk alltid at brillen er CE-merket - dette betyr at solbrillen oppfyller EUs krav til beskyttelse mot UVA- og UVB-stråler.

  4. Bruk solbriller også når det er overskyet. De farlige UV-strålene trenger gjennom skylaget selv om solen ikke skinner fra skyfri himmel.

  5. Bruk solbriller selv om kontaktlinsene dine har UV-beskyttelse. Linsen dekker kun en liten del av øyet, og gir ikke optimal solbeskyttelse.

  6. Husk god solbeskyttelse til barna! De eksponeres for mer UV-stråling enn voksne fordi øyelinsen er mer umoden og filtrerer bort en mindre andel skadelige UV-stråler.

  7. Polariserte solbrilleglass reduserer refleksjoner fra horisontale overflater (f.eks vann og våt asfalt) og er spesielt velegnet ved en rekke sportslige aktiviteter og til bilkjøring.
Baby jente holder solbriller til barn

Dette må du sjekke før du kjøper solbriller til barnet ditt

Alt om solbriller til barn