Stadig flere trenger briller på jobb, faktisk så mange som 2 av 3 nordmenn. Men hvorfor er behovet så stort, og hva kan man gjøre for å forbedre arbeidshverdagen?

Hele 65 % av alle yrkesaktive jobber foran en dataskjerm, og langvarig arbeid foran skjerm kan føre til flere synsrelaterte problemer:

  • Tørrhet, svie og kløe i øynene
  • Tretthet i øynene etter en lang arbeidsdag
  • Stive skuldre og anspenthet som følge av feil synskorrigering
  • Konsentrasjonsproblemer, hodepine og tåkesyn

Dette er symptomer som kan ha stor påvirkning på tilfredsheten, komforten og yteevnen i arbeidshverdagen din. For å unngå eller bli kvitt disse symptomene, kan briller være løsningen.  

Dette er en databrille

Som med andre muskler kan også øyet bli overanstrengt. Når du ser på korte avstander, som på skjerm eller mobil, aktiveres hele 16 øyemuskler. Det menneskelige øyet er skapt for å se på lang avstand, og når vi bruker data og mobil så mye som vi gjør, jobber øyet konstant dagen lang.

- For deg som jobber mye foran en skjerm er en databrille ofte en god løsning. En databrille er spesielt tilpasset ditt øye og kan hjelpe øyet med å anstrenge seg mindre når du sitter foran en skjerm. Dermed blir øyet mer utholdende, forteller Silje Riise Pedersen, Salgssjef B2B i Brilleland.

Bruker du vanlige progressive briller foran skjerm, kan du oppleve nakke-, hode- og skuldersmerter fordi du blir sittende med en unaturlig hodestilling hvor du løfter hodet lett for å kunne se skarpt på skjermen. Dette er fordi nærfeltene i en progressiv brille er plassert lenger nede i glasset og er smalere enn i en databrille.

- Jobber du mye foran en skjerm er det å velge brilleglass med blåfilter et godt tips, råder Riise Pedersen:

 Dette er en overflatebehandling som reflekterer bort det blå lyset og som i tillegg minsker gjenskinn og forsterker kontrastene.

Les mer: Dette er en databrille.

Arbeidsgiver tar kostnaden for databriller

Arbeider du foran dataskjermen en betydelig del av arbeidsdagen din, skal du få tilbud om synsprøve, og ved behov også få tilpasset databriller. Deretter skal synsprøvengjentas med jevne mellomrom. Ved synsplager som kan skyldes arbeid foran dataskjerm skal utgiftene dekkes av arbeidsgiver.

Bestill time til synsprøve her.

Her er hva du bør gjøre om du opplever plager knyttet til skjermbruk:

  • Finn tilpassede brilleglass som er optimalisert til ditt bruk gjennom dagen.
  • Ta regelmessige pauser fra skjermen. Hvert tjuende minutt bør du løfte blikket fra skjermen og se på lang avstand.
  • Plasser skjermen riktig. Avstanden fra øye til skjerm bør være 60-80 centimeter. Midten av skjermen bør være ca. 15 centimeter lavere enn øyet, slik at du får en naturlig hodestilling og retter blikket lett nedover.