Denne sommeren domineres av klassiske farger og former, men allikevel er det noen fargerike modeller som står ut. På Sandvika Storsenter ser optiker Raja mot veggen med årets solbrillekolleksjoner.

– Hvordan vi velger solbriller styres jo oftest av trender. Når man kjøper en vanlig brille som man kanskje skal ha på seg hver dag er ofte kundene mer opptatt av passform og farger, mens når det kommer til solbriller er man litt mer fleksibel. Solbrillemoten kommer ofte tilbake og investerer du i en god solbrille som du tar godt var på, kan du bruke brillen i mange år.

Runde eller firkantede solbriller?

Briller med runde former, enten de er helt runde eller kantede, er ofte litt mindre i størrelse.

– Runde former har vært populært ganske lenge, og vi har mange runde modeller fra ulike merker, forteller Raja og legger til:

– Om du har et litt større og kanskje rundere form på ansiktet burde du styre unna de rundeste brillene. Men, selvfølgelig, hvis du liker en brille er det ingenting som stopper deg, smiler Raja.

Noe som virkelig er på vei tilbake er firkantete solbriller. Disse er litt større med kraftige og gjerne fargerike innfatninger.

– Her får du briller som virkelig skiller seg ut. Disse er perfekte til for eksempel sommerfesten eller til en shoppingtur i byen, sier Raja.

Hun legger til at hverken runde eller firkantete former krummer særlig mye, og derfor ikke beskytter like godt mot UV-stråler.

– Disse brillene er mest for stil, og ikke like mye for funksjon. Er du mye på sjøen, eller mye ute i det hele tatt, anbefaler vi briller som dekker bedre og med polariserte glass, sier Raja og legger til:

– Man har jo flere par sommersko eller sandaler, det kan også være lurt med to par solbriller til ulik bruk.

Les mer om: Solbriller med polariserte glass

Sommer + sol = fargerike solbriller

Sommeren forbindes med fargerike blomster og lyse, varme netter. Selv om mange innfatninger i år er enten svarte eller brune finnes det også noen fargerike modeller.

– Tidligere ville folk ha en solbrille til alt, men vi ser en endring der. Folk er interesserte i å ha solbriller til ulik bruk, og mange tar også godt vare på brillene sine og bruker dem i flere år, sier Raja.

En fargerik brille kan løfte frem fargene i hudtonene, og sette et ekstra preg på sommerantrekket.

Klassiske og tidløse solbriller

Noen solbrilleformer ser vi år etter år, for eksempel de klassiske pilotbrillene. Ofte kan de tidløse modellene ha et distinkt utseende som man kjenner igjen.

– Hos Ray-Ban og Oakley har det ikke vært de store endringene de siste årene. Det kommer nye modeller der de kanskje gjør litt om på designet, men grunndesignet er der, sier Raja.

I årets solbrillemote til herre er det de klassiske modellene som dominerer. Raja forteller at de fleste menn som er innom butikken leter etter en brille som kan brukes til det meste.

– Menn er ofte opptatt av at glassene skal være polariserte, og da kan det være lurt med to par solbriller, sier Raja.

Noe annet som er viktig er at solbrillen skal sitte godt. Hos Brilleland hjelper optikeren deg med å finne den brillen som passer deg.

– Når du finner en brille du liker tilpasser vi bak ørene og justerer neseputene slik at solbrillene er behagelige å ha på seg, avslutter Raja.

Synstest

Trenger du styrke i glassene?

Få rett styrke i både sol- og brilleglass ved å bestille en synstest i dag

Bestill synstest

Briller til din ansiktsform:

  • Er du rund i ansiktet, kan du gå for en litt mer oval eller firkantet brille for å skape litt linjer og for å fremheve kinnben. En rund brille kan få ansiktet ditt til å se rundere ut.

  • Har du et mer avlangt ansikt bør du unngå å ha stangfestet øverst, da dette ofte gjør at ansiktet oppleves enda lengre. Det samme vil gjerne en cateye-brille gjøre. Velg de litt større brillene som går godt ned mot kinnbena.

  • Et ovalt ansikt kler de fleste brilletyper.

  • Et hjerteformet ansikt kler ofte både runde og firkantede briller.

  • Et firkantet ansikt kler gjerne cateye-fasongen godt, og brillemodeller som skrår inn mot kinnbena.

Les mer: Hvilke briller kler meg best?

Finn din nærmeste Brilleland-butikk - velkommen til oss!