En del av naturen

Historien til Karün begynte da grunnleggeren Thomas Kimber fra Patagonia droppet ut av forretningsstudiene. Han var ikke enig med det han lærte om at alle forretninger drives av en økonomi tatt direkte fra forbrukerne. Han ville bevise for verden at det var mulig å produsere et kvalitetssikkert produkt, og skape en virksomhet som ga tilbake og var en del av naturen.

Karün betyr «å være del av naturen» på Mapudungun-språket, og det er denne ideen, om at vi alle er en del av naturen, Karün vil fortelle verden. De siste ti årene har de jobbet for å bevise at det er mulig å lage bærekraftige produkter som også skaper verdi der de blir produsert.

Verdiskapning i lokale samfunn

Karün produseres i Patagonia, og brillene består av blant annet fiskegarn og metaller hentet opp fra havet. Samarbeid med lokale samfunn har ført til at mennesker får jobb gjennom å samle inn plast og annet fra havet. Dette har igjen gitt muligheten for lokalbefolkningen å investere i seg selv og fremtiden.

– Det handler om å se muligheter, og over tid vil det endre mentaliteten og bedre livskvaliteten til mennesker, forklarer Thomas.

Han forteller at det er fristende å donere penger til folk i de fattige landsbyene, men når innbyggerne selv er med på å bygge opp noe fra bunnen av føles det mer givende. Thomas har også troen på at innbyggerne på denne måten får et forsterket forhold til hjembyen sin og hvor de kommer fra.

Resirkulerbart materiale = briller i høy kvalitet

I 2021 vant Karün årets mest bærekraftige brillemerke, og ikke uten grunn. Ved siden av brillenes bærekraftige historie er dette produkter av topp kvalitet som er godkjent av optikerkjeder over hele verden, deriblant Brilleland.

– Det har lenge vært feiltolket om at briller som er laget av resirkulert materiale er av dårlig kvalitet, men dette er helt feil, sier Thomas.

– Vi er ISO14001-sertifisert, en av verdens strengeste miljøsertifiseringer som gjør at det stilles høye krav til det vi produserer.

Solbrillekolleksjonen fra Karün består av briller for både aktive og urbane trendsettere, slik at du vil finne de brillene som passer deg. Men viktigst av alt er kanskje hva du også representerer med brillene:

– Karün sprer et budskap om at vi er en del av naturen. Når du har på brillene inviterer du folk til å se verden fra et annet perspektiv: at det faktisk finnes nye bærekraftige måter å produsere produkter på. Så det er et produkt du kan være sikker på gir tilbake til naturen, forteller han.

Han legger til at alle Karün-briller nå har en QR-kode som du kan skrive inn på Karün sin egen nettside. Der kan du se hele reisen til produktet du sitter med, alt fra hvilket materiale det består av, hvem som har produsert produktet og CO2-avtrykket.

På vei mot miljøsertifisering

Brilleland arbeider i disse dager med å bygge et miljøstyringssystem etter ISO 14001-standarden. Dette er en internasjonalt anerkjent miljøsertifisering som identifisere risikoene og redusere belastningen på miljøet, samt sikrer overholdelse av lokale lover og forskrifter.

– Det å bli ISO 14001-sertifisert forteller at Brilleland mener alvor med sitt miljøansvar og at bærekraft er en integrert del av vår kjernevirksomhet, sier fungerende markedssjef i Brilleland, Hanne Kroken.

Takket være et stort engasjement blant ansatte i arbeidet mot å oppnå sertifikatet, er Brilleland nå inne i en reise for å kontinuerlig redusere vårt miljøavtrykk. Karün en viktig del av dette arbeidet.

– I tillegg til å lage kvalitetsprodukter av resirkulerbart materiale, har Karün en fantastisk historie, bidrar tilbake til lokalsamfunnet og har gode verdier som vi ønsker å identifisere oss med. Ikke minst er dette flotte briller som vi er stolte av å kunne ha i Brilleland-familien, avslutter Hanne.

Finn den nærmeste Brilleland-butikken din

Populære solbriller fra Karün

Se alle de lekre solbrillene fra Karün i nettbutikken vår, og klikk hjem dine nye, "grønne" favoritter!

Kjøp solbriller fra Karün

Gründer med fokus på miljø

Les den spennende historien om Pedro - mannen som har viet de siste 14 årene av sitt liv til å samle inn avfall som forurenser omgivelsene hans. Han tjener penger ved at plasten han samler inn brukes som råmateriale for å lage solbriller fra resirkulert plastavfall.

Pedro Rubio og Karün
Bilde av dame som tar en synstest

Synstest

KR740,00

En synstest hos Brilleland tar ca. 30 minutter

Les mer om synstesten her