Langsynthet, nærsynthet og skjeve hornhinner

Synsfeil
Det er slitsomt å bearbeide et dårlig synsinntrykk, og et korrekt syn er en forutsetning for at vi skal fungere godt i det daglige. Dessverre er ikke synet like perfekt fra naturens side.

Hvert tredje menneske har en form for synsfeil. Det er vanligvis helt ufarlig og kan enkelt korrigeres med kontaktlinser eller briller. Dessverre forandrer synet seg gjennom hele livet. For voksne mennesker kan det derfor lønne seg å sjekke synet hvert annet år, forteller Karin Lund, fagsjef i Brilleland.

 

Vi deler synsfeilene inn i fire vanlige kategorier:

Hva er nærsynthet?

Nærsynte ser vanligvis godt på nært hold, men har problemer med å se klart på lang avstand. Mange nærsynte har tendens til å myse for å kompensere for synsfeilen. Det uklare synet på avstand kan påvirke for eksempel bilkjøring, tavlelesing, kino eller TV-titting.

Er nærsynthet arvelig?

Nærsynthet kan være arvelig. Både genetiske betingelser og mengden nærarbeid (bl.a. lesing eller arbeid foran dataskjerm) er faktorer som kan påvirke utvikling av nærsynthet.

Symptomene på nærsynthet:

 • Du må sitte nært TVen, langt fremme på kinosalen og i klasserommet og opplever at objekter på lang avstand er uklare.
 • Du holder bøker og lesestoff nært ved lesing.
 • Du har behov for å knipe eller myse for å se klart på avstand.
 • Du blunker ofte og gnir deg i øynene.
 • Du har vanskelig for å se godt i trafikken, spesielt på nattestid.

Er nærsynt pluss eller minus?

Nærsynthet kan enkelt korrigeres med kontaktlinser eller briller med minus-styrker. 

Hva er langsynthet?

Mange langsynte vet ikke at de har en synsfeil. Øyet har en stor evne til å tilpasse seg og kompensere for synsfeil, og langsynte kan derfor ofte se godt både på nært hold og på avstand. Dette gjør at en konstant må anstrenge seg for å se bra, og øyet får kun hvile når en sover. Symptomer som hodepine, tretthet og nedsatt konsentrasjon ved langvarig nærarbeid er derfor vanlig.

Er langsynthet arvelig?

Ja, likt som med nærsynthet er det forskjellige faktorer som kan påvirke utviklingen av langsynthet, men den vanligste årsaken til langsynthet er arv. 

Symptomer på langsynthet:

 • Du har problemer med å se skarpt (fokusere) på ting som er nært, for eksempel en penn eller en bok.
 • Du opplever kløe og svie i øynene eller en brennende følelse rundt øynene.
 • Du får hodepine i forbindelse med lesing eller annet nærarbeid som for eksempel tegning eller strikking. Hodepinen tiltaler vanligvis utover dagen, men forsvinner når du sover.

Er langsynt pluss eller minus?

Langsynthet kan enkelt korrigeres med kontaktlinser eller briller med pluss-styrker.

Hva er skjeve hornhinner?

Skjeve hornhinner (astigmatisme) er veldig vanlig og helt ufarlig. Det betyr bare at øynene ikke har helt rund fasong som en ball, men mer som ett egg der det er forskjellig krumning på overflaten. Dette fører til uklart syn. Typiske symptomer er hodepine og tretthet.

Symptomer på skjeve hornhinner:

 • Du opplever at objekter får uklare eller uregelmessige former på alle avstander, eller at ting blir «skjeve».
 • Hodepine.
 • Du blir sliten i øynene.
 • Du opplever redusert øyekomfort eller irritasjon i eller rundt øynene.
 • Du opplever problemer med å se om natten.

Hva er aldersrelatert langsynthet?

Rundt 40-års alderen begynner man å merke at øyets «autofokus» har blitt dårligere, og man må gjerne kompensere med en lesebrille ved nærarbeid, spesielt ved lesing og arbeid foran PC-skjerm. Nærsynte med aldersrelatert langsyn vil oppleve at de blir nødt til å ta av seg brillene for å lese på nært. Første tegn til aldersrelatert langsynthet er at omstillingen mellom avstand- og nærsyn går tregere, og at man blir mer sliten av nærarbeid og lesing. 

Aldersrelatert langsynthet er en naturlig prosess, og man må vanligvis jevnlig justere brillestyrken frem til synet stabiliserer seg igjen rundt 65-års alderen.

Symptomer på aldersrelatert langsynthet:

 • Du opplever uklart syn på kort avstand/små bokstaver.
 • Du opplever behov for å holde mobilen lenger unna og at armene blir ”for korte”.
 • Du opplever at du blir sliten i øynene foran skjerm.