To par briller, hvorfor det? Våre optikere gir deg svaret

Stadig flere situasjoner i hverdagen krever godt syn på mellomdistanse – og det er ikke sikkert at din vanlige brille dekker alle behovene.

Hvor mange timer om dagen bruker du på å sitte foran en dataskjerm, lese bøker eller aviser, lage mat, strikke eller gjøre andre aktiviteter som krever at du, i tillegg til å se godt på nært hold, ser godt på en såkalt ”mellomdistanse”? Sannsynligvis flere enn du tror.

I en progressiv brille har glasset tre styrkefelt. Hovedfeltet øverst er spesialtilpasset slik at du ser godt på avstand, mens feltet nederst i glasset er tilpasset nærstyrken din og øyets naturlige vinkling ved for eksempel lesing på nært hold. Mellomfeltet er tilpasset mellomdistansen, og sørger for naturlig og behagelig overgang mellom avstands- og nærfelt.

 

- Progressive briller vil fungere svært godt på nært hold (omtrent 40 centimeter) og på avstand. For mellomdistanser (omtrent 60 centimeter til 2 meter) kan en slik brille oppleves mindre optimal for enkelte. Grunnen til dette er det økte synskravet til mellomdistanser, og det faktum at dette feltet i progressive briller er det minste, forklarer Karl Fredrik Hildrum, optiker og kategorisjef for brilleglass i Brilleland.

Les mer om progressive briller her.

Brilleglass tilpasset din livsstil  
Har du progressive briller er det altså en mulighet for at du kan dra nytte av å ha to par briller, ett hovedpar og ett par spesialtilpasset din livsstil.  

- Ved å ha en brille som kan hjelpe deg litt ekstra på mellomdistanser kan symptomer som hodepine, uklart syn og nakke/skuldersmerter forbedres, da dette kan skyldes synsrelaterte problemer. Behovet for tilpassede brilleglass avhenger fra person til person, men også i hvor stor grad man er avhengig av godt syn på mellomdistanse i lengre perioder, forklarer Karin Lund, optiker og fagsjef i Brilleland. 

Sitter du altså lenge foran skjerm, er du glad i å lese eller bruke helgen på å lage god mat, kan det hende du trenger en brille nummer to.

- Våre optikere hjelper deg å finne brilleglassene som passer til deg og din livsstil. Er du progressivbruker og sitter mye foran dataskjerm, er for eksempel en databrille et godt hjelpemiddel som vil forbedre synshverdagen. I en slik databrille er styrken og glassløsning spesialtilpasset dine arbeidsforhold og avstanden du trenger for å se optimalt ved arbeid på skjerm, forklarer fagsjef og optiker Karin Lund.