5 myter om kontaktlinser

Linsetyper hos Brilleland
Det utvikles hele tiden nye produkter og materiale som gjør at selv de mest sensitive øyne fint kan tåle linser. Her ser vi nærmere på 5 vanlige myter rundt bruk av linser.

Det finnes mange gode grunner til å velge kontaktlinser. Ikke bare kan linser gi deg stor frihet og synskomfort i en aktiv hverdag, de er også perfekt til sport og fritid og lar deg se klart uansett vær og forhold og uten begrensninger i sidesynet eller ved forskjellige blikkretninger.

- Er du en av de som har avskrevet linser som «ikke noe for meg» på grunn av tidligere erfaringer, kan vi berolige deg med at det i dag finnes kontaktlinser for de aller fleste synsproblemer og styrker. Det samme gjelder om du har skjeve hornhinner eller trenger progressive linser, forklarer Øyvind Sagstad, optiker og linseekspert hos Brilleland.

Linser er for alle! Her ser vi nærmere på 5 vanlige myter rundt bruk av linser.

1. ”Linser føles ubehagelig”
Komforten på kontaktlinser har blitt vesentlig bedre de seneste årene og dagens linser har glattere overflate, holder bedre på fuktigheten og har et mykere design på kantene. Alt dette medvirker til at komforten er mye bedre. Avhengig av din livsstil og dine behov, kan optikeren hjelpe deg med å finne de riktige linsene, enten det er endagslinser, døgnlinser, to-ukers- eller månedslinser.

I tillegg får du grundig veiledning i hvordan de skal brukes og vedlikeholdes. Dersom kontaktlinsene dine føles ubehagelige er det en stor sannsynlighet for at ubehaget kan fjernes ved å bytte til en linse med bedre fuktegenskaper eller annen passform/design.

2. ”Du kan ikke bruke linser hvis du har skjeve hornhinner”
Feil! En kontaktlinse i dag er noe helt annet enn en kontaktlinse for både 10 og 20 år siden. 

-  Med dagens teknologi kan både endagslinser, døgnlinser, 2-ukers- og månedslinser tilpasses skjeve hornhinner, forklarer Øyvind Sagstad, optiker og linseekspert hos Brilleland.

3. ”Du kan ikke bruke linser når du har passert 40”
I 40-års alderen begynner man gjerne å merke at øyets ”autofokus” har blitt dårligere og at man må kompensere med en lesebrille ved nærarbeid (for eksempel ved lesing eller PC-bruk).

Har du opplevd å måtte ta av brillene for å lese på nært hold? Da bør du prøve progressive linser.

Slik fungerer det:

- Linsene er oppdelt i forskjellige soner så du har både avstands- og lesestyrken i samme linse.

- I motsetning til progressive brilleglass må du ikke se i forskjellig blikkretning for å se igjennom riktig styrke.

- Dette kan være en stor fordel dersom du skal se opp på noe på kort avstand.

Les mer både progressive og andre type linser her  

4. "Linsene er vanskelig å holde rene"
Kontaktlinser krever faktisk ingen eller kun enkel rengjøring.Hvis du ønsker å slippe rengjøring i det hele tatt kan du velge mellom mange forskjellige dagslinser som rett og slett kastes når du tar de ut. Andre type linser renses ved bruk av linsevæske som de oppbevares i når de ikke brukes. 

Det er imidlertid noen tommelfingerregler du bør passe på for optimal hygiene ved linsebruk:

- Vask deg alltid godt på hendene før du tar på eller av kontaktlinsene dine

-  Aldri sov med kontaktlinsene på hvis ikke linsene er tilpasset dette (døgnlinser)og optikeren har godkjent at øynene dine tåler det.

-  Bruk ikke kontaktlinser dersom du er syk (om du eksempelvis er forkjølet eller har- feber eller hals- og øyebetennelse)

Finn flere gode råd om linsebruk her

 5. ”Barn kan ikke bruke linser”
Dagens linser er produsert av myke materialer som sitter godt og som ikke gir tørre øyne.Det er derfor ingen grunn til at barn ikke skal kunnebruke kontaktlinser. Det er barnets modenhet og behov som er avgjørende for om kontaktlinser er den riktige løsningen. Visse forutsetninger bør allikevel ivaretas: 

- Barnet selv skal ha lyst til å starte med kontaktlinser

- Det må være en viss modenhet og forståelse for god hygiene hos barnet

- Barnet må kunne ta på og av linsene selv.

Les mer om barn og linser her

Slik kommer du i gang med vårt linseabonnement «Linser Alt Inkludert»:

1. Ta en synsprøve for å kartlegge dinne behov
2. Velg linsetype i samråd med optikeren
3. Prøv linsene gratis
4. Kom på etterkontroll av linsen
5. Velg linseabonnement