Optiker er en yrkesgruppe som er utdannet i undersøkelse av synsfunksjonen og tilpasning av optiske hjelpemidler. Det kan være briller, kontaktlinser eller annen spesialoptikk.

Hva er en optiker

 • Optiker er en yrkesgruppe som er utdannet i undersøkelse av synsfunksjonen og tilpasning av optiske hjelpemidler. Det kan være briller, kontaktlinser eller annen spesialoptikk. Optikere er autorisert helsepersonell.

Hva gjør en optiker

 • En optiker avdekker behov for synshjelpemidler (briller og linser) gir råd om riktig løsning og tilpasser disse etter dine behov. En optiker undersøker også din øyehelse og henviser videre til øyespesialist når det er behov for behandling.

Når bør du oppsøke en optiker

 • Du bør oppsøke en optiker dersom du opplever problemer med synet. Det kan hende at du blir trøtt og sliten i øynene, opplever hodepine, smerter i nakke og skuldre eller at du ser uskarpt på enten lang eller kort avstand.

Vi vil også anbefale deg å oppsøke optiker med jevne mellomrom for å sjekke synet selv om du ikke opplever symptomer (hvor ofte vil avhenge av din alder og helsetilstand) Det er en del forskjellige øyesykdommer eller almen sykdommer som kan oppdages ved en synsundersøkelse før du opplever symptomer.

Hva kan en optiker hjelpe til med

 • En optiker kan hjelpe deg med å finne den riktige brilleløsning eller kontaktlinse og gi deg gode råd om synet ditt. En optiker kan også oppdage både øyesykdommer og andre sykdommer som for eksempel diabetes, grønn stær eller høyt blodtrykk

 

Grønn stær (glaukom)

 • Grønn stær er en tilstand der celler i netthinnen dør og medfører tap av synsfelt. Dette oppstår av forskjellige og delvis ukjente grunner. Utviklingen i sykdommen varierer veldig fra person til person. Hvor raskt den utvikler seg og hvor alvorlige konsekvenser det får, vil variere mye avhengig av årsaken til sykdommen og typen av glaukom og når den oppdages.

Grønn stær kan føre til blindhet og er den tredje største årsaken til blindhet i verden. Skader som allerede har oppstått kan dessverre ikke repareres, men behandling kan forhindre at ytterligere skade skjer.

 • Sykdommen er ofte relatert til forhøyet trykk i øynene, noe som optikeren kan måle, men man kan også ha forhøyet trykk uten å utvikle sykdommen. Sykdommen er som oftest symptomfri og kan være langt fremskredet før man begynner å merke bortfall av synsfelt. Dersom det er grønn stær i nærmeste familie har man forhøyet risiko for selv å utvikle sykdommen.
 • Ved tidlig oppdagelse kan man normalt kontrollere og begrense synstapet. Jevnlige synsundersøkelser og tidlig oppdagelse av sykdommen er derfor viktig for å minimere synstapet. Er du over 40 år bør du kontrollere synet hvert 2. år

 

Grå stær (katarakt)

 • Grå stær er en normal aldersforandring i linsen i øyet der linsen blir grå og ugjennomsiktig og man opplever tåket skarpsyn og endret fargeoppfattelse (spesielt blå farger blir blassere. Man kan også oppleve symptomer som dårligere kontrastsyn og plage med blending for eksempel fra motkjørende biler. Det er den mest utbredte øyesykdommen i Norge.
 • Det er store variasjoner i hvor tidlig man utvikler grå stær, og det er flere tiltak man kan gjøre for å utsette tilstanden. Beskyttelse mot UV-stråler og sunn livstil uten røyking er noen av dem. Det er derfor viktig å bruke riktig solbrille når man oppholder seg utendørs. Det kan også være enkelte sykdommer eller medisiner som fører til utviklingen av grå stær.
 • Uansett årsaken er operasjon den eneste behandlingen av grå stær. Man fjerner den uklare linsen og setter inn en kunstig plastlinse. Dette er et lite inngrep med veldig gode resultater dersom det ikke er annen øyesykdom i tillegg.
 • Det er viktig å undersøke synet jevnlig slik at man kan følge med på utviklingen og henvises til øyelege når det er tid for behandling

 

Besøk en av Brillelands mange optikere i en av våre butikker.