Kan synet mitt forandre seg i voksen alder?

Våre optikere forklarer deg hvorfor du begynner å se dårligere når du har passert 40, og hvorfor små synsfeil blir mer fremtredende i voksen alder.

Selv om du ikke er født med synsproblemer, kan dette oppstå i alle aldre og deler av livet. Det er særlig to aktiviteter som gjør at synsfeil blir mer fremtredende i voksen alder: lesing og arbeid foran dataskjerm.

I tillegg går synet gjennom en naturlig prosess hvor det endrer seg når du passerer 40 år.

Optiker og fagsjef Karin Lund i Brilleland forklarer deg hvorfor:

- Når du passerer 40 år starter en helt naturlig prosess som gjerne kalles ”aldersrelatert langsynhet”. Etterhvert som øyelinsen blir eldre mister den noe av sin elastisitet. Når dette skjer får man problemer med å fokusere på samme måte som tidligere, og man vil da oppleve problemer med å se på nært hold. Ett av symptomene på aldersrelatert langsynhet som mange kjenner seg igjen i er at man gjerne opplever et behov for å holde mobilen lenger unna og at armene blir ”for korte”, forklarer hun.

Lesing og skjermbruk kan være en stressfaktor for øyet

Uavhengig av om du er 25 eller 45er det særlig to aktiviteter som gjør at synsfeil blir mer fremtredende i voksen alder: lesing og arbeid foran dataskjerm.

Grunnen til at små synsfeil, som ellers ikke påvirker hverdagen i stor grad, blir mer fremtredende når du leser eller jobber mye foran dataskjerm er rett og slett fordi øyet ikke er skapt for denne typen arbeid. Det forklarer optiker og fagsjef i Brilleland, Karin Lund.

  • Når man ser på korte avstander, slik man gjerne gjør når man sitter på skjerm eller mobil, aktiveres hele 16 øyemuskler.
  • Flere timer med nesen i en bok eller foran en PC skjerm sliter på synsfunksjonen og er en stressfaktor for øyet.
  • Synet blir for statisk når man sitter lenge med kort arbeidsavstand.

Riktige briller løser problemet

Opplever du at små synsfeil blir plagsomme, eller symptomer på aldersrelatert langsynhet, bør du bestille time til synsprøve. Det finnes flere typer brilleglass for ulike situasjoner, og optikeren vil hjelpe deg med å finne en løsning som passer for deg. 

- Er du nærsynt, normalsynt eller langsynt kan det å bytte til en progressiv brille bidra til å justere aldersrelatert langsynthet. Har du ikke tidligere brukt briller, kan en lesebrille eller en såkalt ”livstilsbrille” sikre at du ser godt når du leser, jobber med nærarbeid eller sitter foran skjerm, råder optikeren.

- Er du allerede brillebruker og opplever synsplager når du leser eller sitter foran skjerm, kan et ekstra par skjermbriller som er tilpasset denne ”mellomavstanden” bidra til at øyet slapper mer av.

Kjenner du deg igjen? Bestill time til synsprøve nå! Nå har også Brilleland stor alderskampanje – få din egen alder i rabatt på ditt neste brillepar.